SUBSTANCJE I SKŁADNIKI AKTYWNE: KWAS HIALURONOWY

Kwas hialuronowy – bohater dzisiejszego wpisu, z którego dowiesz się, czym jest ta substancja, jakie ma właściwości i dlaczego twoja skóra jej potrzebuje.

W bardzo dużym skrócie, kwas hialuronowy to substancja naturalnie występująca w naszej skórze. Nie zrażaj się jednak nazwą ‚kwas’, ponieważ kwas hialuronowy nie należy do kwasów złuszczających i drażniących (o tych pisałam więcej tu: KWASY W PIELĘGNACJI TWARZY OD A DO Z – kompleksowe kompendium). Wręcz przeciwnie! Kwas hialuronowy ma wspaniałe właściwości nawilżające i pełni kluczową rolę w utrzymaniu skóry na optymalnym poziomie nawilżenia. Jego charakterystyczną cechą jest fakt, że molekuły kwasy hialuronowego potrafią wiązać aż do 1000 razy więcej wody, wspomagając tym nawilżanie oraz warstwę ochronną skóry. Kwas hialuronowy z punktu widzenia chemicznego, jest substancją na tak zwanej bazie wody, więc stanowi idealną substancję nawilżającą dla każdego typu i rodzaju skóry, nawet dla skór odwodnionych.

[Blog]-Hyaluronic_acid

Czym jest kwas hialuronowy?

Kwas hialuronowy (w kosmetyce występujący najczęściej pod nazwą Sodium Hyaluronate lub Hyaluronic Acid) jest naturalnie występującym w skórze oraz w naszym ciele (jest na przykład głównym składnikiem mazi stawowej) polisacharydem (cukrem). Pojedyncza molekuła kwasu hialuronowego ma zdolność do związania do 1000 razy więcej molekuł wody, co właśnie nadaje mu wspaniałe właściwości nawilżające i odżywcze dla skóry.

acido-ianuronico-cosa-e

Co kwas hialuronowy robi dla skóry?

Kwas hialuronowy to substancja, która zdobyła wiele serc, a właściwie cer! Jej główne zalety to między innymi:

  • jest naturalnym humektantem (nawilżaczem), poprawia poziom nawilżenia skóry i pomaga go utrzymać na optymalnym poziomie, nadaje skórze jędrność i zdrowy wygląd
  • ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga zwalczać wolne rodniki
  • jest jednym z kluczowych komponentów struktury naszej skóry, poprawia jej elastyczność
  • ma właściwości antybakteryjne, więc wspomaga procesy naprawcze i gojące naskórka

Jak działa kwas hialuronowy?

Kwas hialuronowy często wykorzystywany jest w medycynie oraz kosmetyce estetycznej jako wypełniacz (do wstrzykiwana). Jednak dobroczynnych właściwości kwasu hialuronowego można doświadczyć również poprzez inne formy aplikacji! Kwas hialuronowy aplikowany bezpośrednio na skórę ma zdolności wiążące wodę oraz właściwości regulujące poziom nawilżenia wewnątrz komórek – stopniowo i powoli uwalnia nawilżenie wewnątrz skóry, dając efekt mięsistości, wygładzenia oraz miękkości.

Dla kogo jest kwas hialuronowy?

Kwas hialuronowy jest substancją niezwykle uniwersalną! Dzięki swoim wspaniałym, a jednocześnie nieinwazyjnym i delikatnym właściwościom nawilżającym, świetnie współpracuje z wieloma typami oraz rodzajami skóry.

Skóry odwodnione zyskują najwięcej poprzez zastosowanie substancji nawilżających na bazie wody, czyli takich, jak kwas hialuronowy. Poprzez powolne uwalnianie nawilżenia, odwodnienie przestaje być uciążliwym problemem.

Kwas hialuronowy równie dobrze sprawdzi się w pielęgnacji skóry zniszczonej i zaniedbanej, z przedwczesnymi oznakami starzenia. Mimo, iż kwas hialuronowy występuję w ludzkim organizmie naturalnie, to z wiekiem jego ilość oraz produkcja sukcesywnie maleje. Aplikowany na powierzchnię skóry pozwala więc przywrócić jej elastyczność oraz poprawić prezencję zmarszczek.

Z racji tego, że kwas hialuronowy jest substancją niekomedogenną, jest idealnym składnikiem nawilżającym w pielęgnacji skór wrażliwych, uwrażliwionych czy skłonnych do niedoskonałości i trądziku.

Czy kwas hialuronowy może spowodować poparzenia / złuszczanie skóry?

Nie! Wręcz przeciwnie! Kwas hialuronowy jest substancją o zupełnie innych właściwościach i działaniu, niż potocznie zwane ‚kwasy’ w kosmetyce. Kwas hialuronowy nie powoduje złuszczania ani nie stymuluje procesów regeneracyjnych. Jest to substancja bezpieczna, nieinwazyjna, delikatna, nawilżająca.

Jaki kwas hialuronowy jest najlepszy?

Do stosowania na powierzchni skóry, najlepiej wybrać kwas hialuronowy w postaci serum lub jako składnik aktywny kremów nawilżających i pielęgnacyjnych.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s